Onze tweede rondwandeling op het Ziltepad start vanaf de hoogste terp van Friesland: Hegebeintum. Op de heenweg is het al koud, guur en miezerig. Wanneer we parkeren op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum Terp Hegebeintum is het net even droog, een soort van droog, maar we weten niet hoelang we het nog zonder regenkleding aandurven.
Vanaf de terp lopen we langs de Harsta State. Eerder een imposant buitenhuis met meerdere verdiepingen, pilaren en diverse bijgebouwen. Nu een veel compacter pand, op een netjes onderhouden terrein met grachten er omheen. Vanaf de state lopen we de oprijlaan af. Vanaf de westkant zet er een flinke miezer op, maar we wachten nog net even af of dit voorbij waait. Wanneer we aan het eind van de oprijlaan toch al behoorlijk nat aan het worden zijn, besluiten we toch maar om de regenkleding aan te trekken en de hoezen om de rugzakken te trekken. En brrrrrrrr, wat is het koud. Na deze korte omkleedsessie krijgen we met moeite de handschoenen weer aan omdat de vingers bevroren aanvoelen.
Op de hoofdweg lopen we oostelijk. De rood gekleurde fietsstroken zijn hier bedoeld om het verkeer op deze 60- en 80-km wegen af te remmen, maar regelmatig knallen de auto’s ons voorbij. Niet de fijnste plek om te lopen dus. Na een paar kilometer komen we aan bij het dorpje Lichtaard. Het kaartje wijst ons richting de 16e eeuwste Petruskerk. Volgens het boekje van het Ziltepad is het kerkje meestal open. We gaan kijken, en de deur is inderdaad los.
We lopen voorzichtig naar binnen, en horen dan een stem van boven ons welkom heten. Voetstappen komen een trap af. De meneer stelt zich voor als De Vries, huurder van deze kerk. Hij runt hier een archiveringsbureau voor het behoud van religieuze documentatie. Maar aangezien hij boven net een Joodse dienst aan het voorleiden is, wijst hij ons de vrije toegang tot het kerkgebouw waarna hij zelf weer naar boven terugkeert voor het voortzetten van zijn dienst.
Midden in het kerkje is een losstaand depot geplaatst. Een soort geïsoleerde zeecontainer. Waarschijnlijk onderdeel van het archiefbureau. We kunnen er door een nauw gangetje omheen. Achter in de kerk rondom de preekstoel staan talloze dozen met nog te archiveren materialen. Boeken, mappen, geluidsdragers, van alles. Verder is er hier niet zo veel te zien, dus verlaten we het gebouwtje.
Aan de zuidkant verlaten we het dorpje en lopen we langs de Holwerter Feart richting het grotere water de Dokkumer Ee. Voor mij een bekend plekje omdat hier voorheen vrienden van mijn vader een vakantiehuisje aan het water hadden. Inmiddels ziet het er heel anders uit en bevindt zich hier een Rustpunt, dat op dit moment echter gesloten is.
Over opnieuw een drukke weg lopen we een stuk in de richting van Burdaard. Meestal is vanaf hier de hoge molen van Burdaard van verre zichtbaar. Maar vanwege de toenemende miezerregen is het zicht hooguit een kilometer. We slaan rechtsaf richting het gehucht Jannum, en even later komen we in Reitsum aan. De lokale hangjongeren zijn hier net bezig met een enorme gele shovel en kettingzagen brandhout te verzamelen. Waarschijnlijk voor een brandbult voor komende kerstdagen. Met een piratenzender op de radio zit de sfeer er lekker in op deze ochtend, en ook wordt ons een biertje aangeboden. Wij slaan beleefd af.
We lopen door naar het dorpje Ginnum. Ook hier vage jeugdherinneringen. Exacte gegevens zijn even niet paraat, maar waarschijnlijk hebben mijn grootouders hier hun wortels liggen. De locatie is ongeveer bekend, maar verder daagt er nu even niets. Op een huis of 20 en een kerkje na stelt het dorpje verder ook niet zo heel veel voor.
Noordelijk verlaten we Ginnum, kruisen even later onze eerdere route en lopen nu via Easterbeintum (alleen nog een boerderij), Farebuorren (een paar huizen) richting Blije. Direct voor de bebouwde kom slaan we het laatste pad in voor vandaag. Langs de voetbalvelden waar net een fanatieke pot wordt gespeeld keren we terug naar Hegebeintum.
Routekaart
Deze rondwandeling op het Ziltepad start aan de voet van de terp in Hegebeintum, en voert daarna langs:
- Lichtaard
- Jannum
- Reitsum
- Ginnum
- Easterbeintum
- Farebuorren
- Blije