Deze pagina geeft een overzicht van mijn ‘project’ Pieterpad 2022. Na de zomer van 2021 bekroop mij de gedachte het Pieterpad te gaan lopen. Waarom? Ja, waarom niet?
Ik gaf mij zelf als doelstelling om dit in om en nabij een jaar de voltooien, en daarmee voor de kerst van 2022 de Sint Pietersberg te bereiken. Op deze website blog ik over de eerste ideetjes, en de verdere tijdlijn van voorbereiding. Op deze pagina heb ik een samenvatting geplaatst van de inmiddels georganiseerde zaken voor mijn Pieterpad 2022 project.

Introductie

Toen ik het plan had opgevat om het Pieterpad te gaan lopen had ik nog nauwlijks wandelervaring. Wel eens op een verdwaalde zondagmiddag het bos in met het gezin, maar verder niet echt. Voor dit Pieterpad-avontuur heb ik dus de nodigde informatie moeten inwinnen, uitrusting moeten verzamelen en zaken moeten gaan plannen. Vanuit blogs van andere lopers sloot ik mij in eerste instantie aan bij het idee de ‘officiële’ 26 etappes te verdelen over sessies van 2-3 etappes. Om ook ruimte over te houden voor andere zaken en niet ieder weekend van huis te zijn, bedacht ik deze sessies te wil verdelen over 1 (lang) weekend per maand. Daarmee zou ik dan uitkomen op 9 tot 13 maanden. In het eerste deel van de tocht wellicht iets meer gespreid in de tijd. Later waarschijnlijk etappes bundelen in een weekend om daarmee de lange reistijd vanuit het Noorden te compenseren. Je hoeft dan maar één keer heen te rijden met 2 etappes. En ook maar één keer terug.

Pieterpad – The Social Edition

Het leek mij erg bijzonder om de tocht samen met andere mensen te lopen. Daarom heb ik er direct bij de voorbereiding al een Social Edition van gemaakt. Ik wilde iedereen in mijn directe omgeving uitnodigen om één of meerdere etappes/sessies mee te lopen als gastloper. Daarvoor heb ik met name uitnodigingen op social media plaats waar al snel leuke reacties op kwamen. Deze uitnodiging vond ik ergens ook wel wat out-of-comfortzone. Ik ben van nature vrij introvert en dan mensen vragen om een hele dag samen door te brengen was wel even een drempel. En wat ben ik blij en trots dat ik die drempel heb genomen en mensen heb kunnen uitnodigen. Diverse mensen zijn aangesloten bij mijn wandelavontuur en dit heeft vele prachtige gesprekken opgeleverd.

Wel merkte ik dat het voor vele geïnteresseerden toch een flinke opgave bleek. Soms door de te lopen afstand, soms door de steeds langer wordende aanrijdtijden, soms door logistiek in het thuisfront. Toch heb ik vele etappes mogelijk lopen met een hoop mooie mensen.

Naast de etappes mét gasten heb ik ook 9 stuks solo gelopen. Sommige daarvan met nauwelijks andere mensen onderweg, en weer anderen waar je onderweg diverse leuke contacten opdoet. De afwisseling tussen solo en samen is mij erg goed bevallen en ik hoop dit bij toekomstige wandeltochten vaker te mogen meemaken.

De Tocht – De Route – De Planning

Onderstaande tabel geeft de etappes aan zoals ze door de officiële wandelgids van het Pieterpad zijn voorgesteld. Hier kun je in alle vormen en maten van afwijken. Mijn idee was om de etappes te verdelen over wandelsessies van 2-3 etappes per keer. In de praktijk is circa de eerste helft steeds per losse wandeldag gelopen. De tweede, zuidelijke, helft steeds gebundeld in wandelweekenden van twee dagen.

EtappeAfstandDatumGastloper
0 – Pieterburen – Waddendijk retour 1011 sep. 2021Marjan, Steven & Nynke
1 – Pieterburen – Winsum1216 okt. 2021Steven & Nynke
2 – Winsum – Groningen2118 okt. 2021Baudien
3 – Groningen – Zuidlaren2113 nov. 2021
4 – Zuidlaren – Rolde1827 dec. 2021
5 – Rolde – Schoonloo183 jan. 2022Baudien
6 – Schoonloo – Sleen2524 jan. 2022
7 – Sleen – Coevorden2120 feb. 2022Patrick
8 – Coevorden – Hardenberg1926 feb. 2022Baudien
9 – Hardenberg – Ommen2121 mrt. 2022
10 – Ommen – Hellendoorn2318 apr. 2022 Raoul
11 – Hellendoorn – Holten1625 apr. 2022Baudien
12 – Holten – Laren152 mei 2022Marjan, Steven en Nynke
13 – Laren – Vorden142 mei 2022
14 – Vorden – Zelhem176 jun. 2022Marco
15 – Zelhem – Braamt1711 jun. 2022Baudien
16 – Braamt – Millingen a/d Rijn2412 jun. 2022Baudien
17 – Millingen a/d Rijn – Groesbeek209 jul. 2022
18 – Groesbeek – Gennep1410 jul. 2022
19 – Gennep – Vierlingsbeek1812 aug. 2022Margryt
20 – Vierlingsbeek – Swolgen2313 aug. 2022Margryt
21 – Swolgen – Venlo2120 aug. 2022Baudien
22 – Venlo – Swalmen2321 aug. 2022Baudien
23 – Swalmen – Montfort2117 sep. 2022
24 – Montfort – Sittard2318 sep. 2022
25 – Sittard – Strabeek229 okt. 2022Baudien, Raoul en Patrick
26 – Strabeek – Sint Pietersberg1723 okt. 2022Marjan, Steven en Nynke

Paklijst

En wat nam ik dan allemaal mee op zo’n tocht? Daarvoor heb ik een aparte pagina opgesteld: Paklijst.

Gastloper?!

Cool! Je wilt een stukje meelopen? Wat leuk! Maar hoe ziet dat er dan uit? Ik nodig (oud)bekenden van mij uit om één of meerdere dagen mee te lopen. Ik ben van plan om de 26 etappes van elk zo’n 15-20 kilometer te verdelen in een aantal weekenden. Steeds 1 tot 3 dagen achterelkaar, en bij meerdaagse sessies te overnachten in een bed&breakfast aan de route. Deze loopweekenden verdeel ik over heel het jaar. Mijn doel is om voor kerst 2022 de Pietersberg bij Maastricht bereikt te hebben.

Ik wil wel één dag meelopen!

Als je één (mid)dag wilt meelopen hoef je de minste voorbereidingen te treffen en de minste spullen mee te nemen.

Vervoer: Je komt met eigen vervoer naar de startlocatie van die dag. Of als ik toevallig ook maar één dag loop, dan kunnen we carpoolen. Samen lopen we de etappe van die dag. We doen rustig aan en nemen onderweg ook de tijd om de directe omgeving te bekijken. We lunchen picknick-style of maken gebruik van beschikbare horeca onderweg. Uiterlijk eind van de middag komen we aan op de eindlocatie voor die dag. Als ik blijf overnachten vanwege een meerdaagse sessie keer je zelf met OV terug naar de startlocatie. Als het voor mij een losse loopdag is, of de laatste van een meerdaagse sessie, dan kun je mee terugrijden naar de startlocatie als daar je auto staat, of naar een andere afgesproken plek.

Eten+drinken: We scannen vooraf de routekaart op beschikbare horeca. Eventueel neem je een lunchpakketje voor jezelf mee. En natuurlijk wat tussendoortjes, want van wandelen krijg je trek. Daarnaast neem je ongeveer 1-1,5 liter water mee in drinkflessen of bidons.

Kleding: Heb je goede wandelschoenen (cat. A of A/B) dan neem je die mee. En anders een paar prettige (sport)schoenen waar je een paar uur op kunt lopen op wisselende ondergronden. Sowieso neem je een paar extra sokken mee, want lopen op natte sokken is een garantie voor blaren. Verder is het erg afhankelijk van het weer wat je aantrekt. Kijk even in de Paklijst hierboven voor inspiratie.

Ik wil wel een meerdaagse sessie meelopen!

Wow! Een doorzetter! Een meerdaagse sessie plan ik vanwege werk het liefst in in een weekend of schoolvakantie. Vanwege overnachtingen tussendoor is iets meer voorbereiding nodig, en je zult wat meer spullen moeten meenemen.

Vervoer: We kunnen carpoolen naar de eindlocatie. Vanaf daar met OV naar de startlocatie. Na de wandelsessie van de laatste dag komen we weer bij de auto aan. Ook kunnen we in twee auto’s afspreken bij de eindlocatie. In jouw auto naar de start rijden, en bij aankomst op de einddag rijden we terug naar jouw auto.

Overnachten: Het plan is om steeds te overnachten bij bed&breakfast accommodaties in de buurt van de eindlocatie per dag. Lopen we bijvoorbeeld een weekend? Dan lopen we de etappe en eindigen diee dag bij het slaapadres. De volgende dag ontbijten we ter plaatse. Dan vertrekken we voor de tweede loopetappe en eindigen die middag bij de auto, waarna we huiswaarts keren. Overnachtingen boeken we (ruim) vooraf vanwege de beperkte beschikbaarheid. Vanwege de overnachting dien je ook wat toiletartikelen en extra kledij mee te nemen. Check daarom even de Paklijst hierboven.

Eten+drinken: Je neemt ongeveer 1-1,5 liter water mee in drinkflessen die we dagelijks bijvullen. Vooraf scannen we de routekaart op beschikbare horeca voor bijvoorbeeld een warme hap. Voor minder bevolkte delen van de routes kunnen we eventueel een lunchpakket meenemen. Op meerdaagse sessies zullen we op vervolgdagen dagelijks inkopen (lunch, fruit, etc.). Wel neem je vooraf een basisproviand mee met bijvoorbeeld wat (koek)repen. Voor het avondmaal maak ik graag gebruik van de lokaal aanwezige eetgelegenheden.

Kleding: Voor een meerdaagse sessie heb je wat meer kleding nodig. Kijk sowieso even in de Paklijst hierboven. Verder is het erg weersafhankelijk wat je nodig hebt. Neem niet te veel mee. Kies wel zo veel mogelijk voor sneldrogende kledingstukken.

In elk van de gevallen (daggast of meerdaags) plannen we het moment ruim van te voren. Geef aan welke etappe je graag zou willen lopen of in welke periode je beschikbaar bent. Dan zal ik proberen dat te organiseren, in te plannen en waar nodig een B&B te boeken.