Je bekijkt nu Reduzum – Aldeboarn (Jabikspaad E07-09)

Reduzum – Aldeboarn (Jabikspaad E07-09)

  • Berichtcategorie:Jabikspaad / Wandeling
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Doorgaan! Ook als je niet van plan was te lopen, maar omdat het te mooi weer is om niet te gaan lopen, toch te gaan lopen! Eigenlijk hadden we elk andere plannen voor vandaag, maar als er dan een afspraak uitvalt dan is de keuze snel gemaakt. Last minute spreken we af en op deze zondagmorgen carpoolen we naar de start in Reduzum. Hier zijn we twee weken geëindigd bij de Vincentiuskerk.

We parkeren de auto een straatje eerder en lopen dan naar de Vincentiuskerk aan de oostkant van het dorp. Hier kunnen we direct de eerste stempel halen bij een stempelkastje aan de gevel van de kerk. We doen het kastje open en zien dan de stempel in een flinke bodem water staan. Een extra afvoergaatje was geen overbodige luxe geweest. Het drukvlak zelf is gelukkig nog wel net boven water gebleven, dus we kunnen de stempel afdrukken. Met gratis een afdruk van de roestige stempelhouder er bij. Ach, het geeft de stempelkaart karakter.

Vanaf de kerk lopen we door Reduzum om dan links af te slaan langs de Overijsselsestraatweg. We passeren via een fietstunnel de N354 die de nabije snelweg A32 ontsluit met de afslag richting Sneek. Na het tunneltje steken we de weg over naar links en lopen we de Beslingadyk op richting het dorpje Friens. Een kilometer na het dorpje houd de weg op Deze gaat voor ons over in een met klaphekken afgeschermd voetpad langs het water de Wide Grou.

Hier lopen we al snel Irnsum binnen. Voor de regio ook bekend van de ruim 100 meter hoge zendmast, waardoor onder andere Friesland wijde dekking van FM-zenders wordt verzorgd. We kijken even in de meegebrachte aantekeningen. Hier in Irnsum kunnen we een stempel halen bij de voormalige Doopsgezinde Kerk, die inmiddels bewoond wordt. Deze blijkt verderop in het midden van het dorp te staan.

Een paar minuten later zien we het voormalig kerkgebouw aan de rechterkant en lopen we het erf op. Ook hier is de stempel in een kastje aan de buitengevel geplaatst. Hiermee is ook etappe 8 afgestempeld op de kaart (en in ons dagboek). Voordat we het erf verlaten vragen we ons nog even af of het stel grafstenen hier in de tuin nog intacte graven dekken. Ze geven de verder keurig onderhouden tuin met o.a. onderstel voor een hangmat een wat bijzondere decoratie.

Het zou verboden moeten worden!

We vervolgens onze route langs de Rijksweg het dorp uit langs de bekende Autodrop-fabriek. Dan wijkt de weg iets naar rechts en omhoog, de hoge brug bij Oude Schouw op. Hier steek je op ruim 7 meter boven het water het Prinses Margrietkanaal over. Een paar kilometer later lopen we het dorp Akkrum binnen. Omdat mijn moeder hier jarenlang gewoond heeft is het een bekende omgeving. We lopen langs het lokaal bekende Coopersburg, ooit gesticht als woonvoorziening voor de oudere generaties in het dorp. Dan het centrum door waar we kort pauzeren bij het ‘leugenbankje’ op de hoek: “Sitte yn ‘e rige….. en dan mar lige”, vertaald: “Zitten op een rijtje, en dan maar liegen”. Het bankje dankt zijn geuzennaam aan de oudere mannetjes die hier hun hangplek kennen, en elk met steeds sterkere verhalen op de proppen komen.

De stempel voor deze inmiddels ingelopen negende etappe hopen we te bemachtigen bij hotel Goerres, verderop aan het water. De dochter des huizes weet wel iets van een stempel, maar als moederlief komt assisteren blijkt ze een voorzichtige uitdaging te hebben. De stempel is aanwezig, maar wel in onderdelen. Een lade onder de kassa gaat open en één voor één komen er een handvat, metalen springveer en ingeklapt stempelblok uit tevoorschijn. Wij gaat er even voor zitten. Al snel hebben we door hoe het hele apparaatje in elkaar hoort te zitten, en met wat gepriegel weten we de stempel weer te repareren. Wij zetten gauw onze stempels bij en leveren hem weer in bij de gastvrouw.

De laatste etappe voor vandaag is hiermee afgestempeld, maar we moeten hem nog wel lopen. Langs Nes, bekend van de voormalige watertoren, komen we aan aan de noordkant van het riviertje de Boorne. Geschiedkundig bekend van missionaris Bonifatius die hier in 754 kamp heeft opgeslagen voordat hij even later nabij Dokkum op brute wijze is vermoord. Via het Westein en de Weaze komen we aan in Aldeboarn. Over een oude draaibrug steken we het water over en komen aan bij de Doelhoefkerk. In Friesland komen deze zogeheten lantaarntorens nauwelijks voor, maar deze Doelhoefkerk siert het dorp al bijna 300 jaar. Hier houdt voor ons de wandeldag op.

We carpoolen nog even terug naar Reduzum waar we vanmorgen de auto van Baudien hadden achtergelaten. Over twee weken melden wij ons weer in Aldeboarn voor de volgende wandelsessie van een aantal etappes. Wel zullen we tevoren even contact moeten opnemen met één van de stempellocaties. Volgens de documentatie lijkt dit een huisadres te zijn, waarvoor je even telefonisch contact moet opnemen. “Nou Janke, wy komme d’r oan!“.

Routekaart

De route loopt vanaf de Vincentiuskerk in Reduzum, via Irnsum, Akkrum en Nes naar Aldeboarn.

Geef een reactie